Macie sprawdzony przepis na pierniczki?
DROBNE PIERNICZKI
Składniki:
55 dag mąki, 30 dag miodu, 10 dag cukru-pudru, 12 dag masła, 1 jajo, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1 paczka przyprawy do piernika (chociaż najlepsza i najbardziej aromatyczna jest przyprawa do piernika zrobiona samodzielnie).
Przygotowanie:
Miód i masło roztopić, przestudzić. Mąkę przesiać razem z sodą na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wlać miód z masłem, nożem wymieszać z częścią mąki, tak aby się nie rozlewało. Dodać przyprawy korzenne, cukier-puder i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dokładnie tak długo, dopóki nie będzie lśniące i jednolite.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wywałkować do grubości 0,5 centymetra, podsypywać mąką. Wykrawać foremkami pierniczki w różnych kształtach, układać na blasze i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.
Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamkniętym blaszanym pudełku. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, potem twardnieją i znów miękną po dwóch tygodniach. Aby zmiękły szybciej, można do puszki włożyć cząstki jabłka.
Pierniczki można lukrować lukrem z surowych białek i cukru-pudru z dodatkiem paru kropel soku z cytryny.
Pierniczki są naprawdę pyszne, znikają błyskawicznie, więc przezornie upiekłam ich więcej, podwajając proporcje.
No to teraz ja znikam ... do kuchni :)Składniki:
55 dag mąki, 30 dag miodu, 10 dag cukru-pudru, 12 dag masła, 1 jajo, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1 paczka przyprawy do piernika (chociaż najlepsza i najbardziej aromatyczna jest przyprawa do piernika zrobiona samodzielnie).
Przygotowanie:
Miód i masło roztopić, przestudzić. Mąkę przesiać razem z sodą na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wlać miód z masłem, nożem wymieszać z częścią mąki, tak aby się nie rozlewało. Dodać przyprawy korzenne, cukier-puder i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dokładnie tak długo, dopóki nie będzie lśniące i jednolite.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wywałkować do grubości 0,5 centymetra, podsypywać mąką. Wykrawać foremkami pierniczki w różnych kształtach, układać na blasze i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.
Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamkniętym blaszanym pudełku. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, potem twardnieją i znów miękną po dwóch tygodniach. Aby zmiękły szybciej, można do puszki włożyć cząstki jabłka.
Pierniczki można lukrować lukrem z surowych białek i cukru-pudru z dodatkiem paru kropel soku z cytryny.
Pierniczki są naprawdę pyszne, znikają błyskawicznie, więc przezornie upiekłam ich więcej, podwajając proporcje.
Pozdrawiam serdecznie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz