poniedziałek, 12 maja 2014

Przepis na pyszną szarlotkę :)

W miniona sobotę upiekłam kruchą szarlotkę. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo ciasto jest pyszne i przy tym niezawodne - zawsze się udaje :) Można je przygotować wcześniej i surowe zamrozić. Można z niego zrobić kruche ciastka posypane sezamem, orzechami lub słonecznikiem. Nadaje się też na babeczki nadziewane śliwkami - potrzebne są tylko małe metalowe foremki. No i śliwki - ja zawsze mam mrożone ;)

A oto przepis:

SZARLOTKA KRÓLEWSKA



Składniki:

- 60 dag mąki,
- 40 dag tłuszczu (najlepiej mieszany: masło + margaryna + smalec),
- 20 dag cukru pudru,
- 4 żółtka,
- skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny,
- szczypta soli.
- 1,5 kg jabłek,
- cukier i cynamon - do smaku.
 
Edit 19.09.2022  
Od jakiegoś czasu nie używam już margaryny, więc tłuszcz do ciasta kruchego to u mnie 300 g masła (jak mam to daję osełkę, bo ma dokładnie 300 g) i 100 g smalcu.

Przygotowanie:

Mąkę usypać w kopczyk, zrobić wgłębienie, wbić żółtka, dodać cukier, sól i skórkę cytrynową. Tłuszcz pokroić na kawałeczki i wszystko razem posiekać nożem, a potem tylko zlepić palcami. Nie wyrabiać ciasta, bo ogrzeje się od rąk i tłuszcz się roztopi - a wtedy ciasto będzie twarde. Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.


Odkroić 3/4 ciasta, pokroić w plastry i wylepić średniej wielkości blaszkę (wcześniej niczym nie smarować - ciasto jest tłuste), uformować wysokie brzegi, nakłuć widelcem w wielu miejscach, wstawić do bardzo mocno nagrzanego piekarnika (ustawić na 200-220 stopni) i podpiec. Ciasto w czasie pieczenia lubi się podnosić - można więc położyć na cieście papier do pieczenia i nasypać grochu albo drobnej fasoli, która obciąży spód. Gdy ciasto będzie miało słomkowy kolor - usunąć groch (albo fasolę).

W czasie, gdy spód się zapieka, obrać półtora kilograma jabłek (najlepsza jest szara reneta, albo inne kwaśne), zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem (do smaku). Można dodać garść rodzynek.

Na podpieczony spód wysypać cienką warstwę tartej bułki, która wchłonie nadmiar soku z jabłek, wyłożyć utarte jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski szerokości 1 cm, ułożyć na jabłkach w krateczkę, docisnąć brzegi.


Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godz. (na rumiano).


Zajadać ze smakiem na zimno lub na ciepło - jak kto woli. A kto nie musi liczyć kalorii, niech spróbuje szarlotki z bitą śmietaną albo gałką lodów :)

Smacznego!


Pozdrawiam serdecznie

1 komentarz :