Podzielę
się z Wami przepisem na pyszne letnie ciacho, do którego można wrzucać
wszystkie sezonowe owoce, które po kolei się pojawiają. I tak z jednego
przepisu za każdym razem możemy mieć inne ciasto, w zależności od tego,
jakich owoców użyjemy :) Tym razem upiekłam to ciasto z czerwonymi
porzeczkami...
Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto
4 jaja
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju (oliwa się nie nadaje!)
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z połowy cytryny
Składniki na kruszonkę
50g masła
50g cukru
100g mąki
50g cukru
100g mąki
Zmiksować całe jaja z
cukrem na białą, puszystą masę, dodać olej i miksować. Następnie dodać
mąkę z proszkiem i skórkę z cytryny, jeszcze raz wszystko zmiksować do
połączenia składników.
Zrobić
kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę
miękkie masło. Palcami rozetrzeć masło z mąką i cukrem aż powstaną
grudki ciasta.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylać ciasto na blachę, poukładać owoce, posypać kruszonką.
Piec około 40 minut w 160 stopni lub do suchego patyczka. Można posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie - wprost idealne na lato.
Dzięki:-)
OdpowiedzUsuń