piątek, 6 czerwca 2014

Przepis na jagodzianki

Upiekłam dziś jagodzianki. Pyszne, puszyste, pachnące i napakowane jagodami do granic możliwości, zostały zjedzone zanim na dobre ostygły :)






PRZEPIS NA PYSZNE JAGODZIANKI
pochodzi ze strony http://www.domowe-wypieki.pl

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 50g cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 75g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko (ja dałam 2 żółtka zamiast całego jajka)
  • skórka starta z połowy cytryny
Nadzienie:
  • 500g jagód 
  • 3 łyżki cukru pudru
Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku

(ja zrobiłam lukier z 3/4 szklanki cukru-pudru i soku wyciśniętego z cytryny)


Dodatkowo:
  • 1 jajko (u mnie 1 żółtko)
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:
  • Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  • Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać pozostały cukier, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz).
  • Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 16 części.
  • Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
  • Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi. Uformować podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami.  Pozostawić do podrośnięcia na 10 min.
  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.

  • Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia.
  • Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z wrzątkiem. Lekko ciepłe jagodzianki polukrować.


Jeśli mają zostać do następnego dnia, to schować przed domownikami, bo znikają jeszcze ciepłe :)


Pozdrawiam serdecznie

1 komentarz :