Upiekłam dziś jagodzianki. Pyszne, puszyste, pachnące i napakowane jagodami
do granic możliwości, zostały zjedzone zanim na dobre ostygły :)
PRZEPIS NA PYSZNE JAGODZIANKI
pochodzi ze strony http://www.domowe-wypieki.pl
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 50g cukru
- 25g świeżych drożdży
- 75g miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko (ja dałam 2 żółtka zamiast całego jajka)
- skórka starta z połowy cytryny
Nadzienie:
- 500g jagód
- 3 łyżki cukru pudru
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki wrzątku
(ja zrobiłam lukier z 3/4 szklanki cukru-pudru i soku wyciśniętego z cytryny)
Dodatkowo:
- 1 jajko (u mnie 1 żółtko)
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać pozostały cukier, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz).
- Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 16 części.
- Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
- Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi. Uformować podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami. Pozostawić do podrośnięcia na 10 min.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia.
- Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z wrzątkiem. Lekko ciepłe jagodzianki polukrować.
Jeśli mają zostać do następnego dnia, to schować przed domownikami, bo znikają jeszcze ciepłe :)
Uwielbiam jagodzianki. Zapraszam do mnie po wyróżnienie.
OdpowiedzUsuń