Kiedy
lato w pełni, a słońce praży niemiłosiernie, nie chce się piec ciężkich
kremowych ciast wymagających w dodatku długiego stania w kuchni.
Ale
kiedy rodzinka dopomina się czegoś słodkiego, warto upiec szybkie
ucierane ciasto. Bardzo łatwe do przygotowania, trochę przypomina babkę,
ale dodatek owoców powoduje, że nie jest suche i zapychające.
Do
ciasta można dodawać wszystkie owoce sezonowe, a zimą również owoce
mrożone (nie rozmrażać!). Ponieważ sezon truskawkowy w pełni - dziś moje
ciasto jest pełne pysznych i słodkich truskawek :)
CIASTO UCIERANE
Z OWOCAMI SEZONOWYMI
Z OWOCAMI SEZONOWYMI
Składniki:
200 g masła o temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolne owoce sezonowe (w takiej ilości, żeby pokryły powierzchnię ciasta)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolne owoce sezonowe (w takiej ilości, żeby pokryły powierzchnię ciasta)
Przygotowanie
Utrzeć masło z cukrem i odrobiną soli na puszystą masę. Wbić jedno jajko i dokładnie ucierać aż się składniki połączą. Wbijać kolejne jajka pojedynczo, ucierając za każdym razem. Przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia do masy maślano-jajecznej, wymieszać dokładnie łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć dowolne owoce sezonowe. Ja tym razem użyłam truskawek.
Ciasto warto posypać kruszonką. Zamiast klasycznej kruszonki zrobiłam kruszonkę kokosową.
KRUSZONKA KOKOSOWA
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/2 małej paczki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki wsypać do miski i połączyć ręką takimi ruchami, jakby się szczypało ciasto - wiecie o co chodzi ;)
Ciasto piec w temperaturze 175 stopni przez 40 - 45 minut, sprawdzić ciasto patyczkiem (czy suche).
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz