Pisałam już we wcześniejszych postach, że szukam pomysłów na wykorzystanie lawendy. Były już więc woreczki z lawendą, lawendowe wrzeciona, a tym razem coś... pysznego do jedzenia, czyli kruche ciasteczka cytrynowo-lawendowe.
Przepis pochodzi ze strony Happy Home Baking, polska wersja przepisu na stronie Moje Wypieki.
KRUCHE CIASTECZKA
CYTRYNOWO-LAWENDOWE
Składniki:
200 g masła o temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki świeżych kwiatków lawendy (lub 1 łyżka suszonych) otarta skórka z cytryny 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Oba rodzaje mąki wsypać do miski, dodać masło pokrojone w kostkę i pozostałe składniki. Szybko zagnieść ręcznie, starając się nie wyrabiać długo, żeby nadmiernie nie rozgrzewać ciasta, które jest i tak dość lepkie. Schłodzić ciasto ok. pół godziny w lodówce.
Podzielić na 2-3 części. Z każdej uformować wałeczek o średnicy ok.3 cm, każdy owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na dalsze dwie godziny. Ciasto musi dobrze stężeć, żeby dało się pokroić w ładne plasterki.
W lodówce można tak przygotowane ciasto przechowywać przez 3 dni a w zamrażarce 1 miesiąc.
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na plasterki o grubości ok.pół centymetra. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachować około centymetrowe odstępy pomiędzy ciastkami.
Piec rozgrzać do temperatury 170 stopni, piec ciasteczka 12-14 minut. Nie powinny się zarumienić tylko nabrać złotawego koloru.
Ciasteczka studzić na kratce i przechowywać w metalowej puszce.
Ciasteczka są cudownie kruche, maślane, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem skórki cytrynowej i delikatną nutą lawendy.
Ładnie zapakowane mogą stanowić bardzo oryginalny prezent. Albo zaskakujący poczęstunek do kawy dla niespodziewanego gościa. W metalowej puszce mogą trochę poleżeć i nie tracą nic ze swojej kruchości. No chyba, że wcześniej zostaną zjedzone ;)
Pozdrawiam serdecznie |
środa, 5 sierpnia 2015
Ciasteczka cytrynowo-lawendowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie mam co prawda lawendy ale przepis zanotuję :) może kiedyś i lawenda do niego sie znajdzie :)
Pozdrawiam
Super
OdpowiedzUsuńZrobiłam, są pyszne :) https://mokagie.blogspot.com/2020/07/lawendowe-ciasteczka.html
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że miłośników lawendowego smaku przybywa 😁
Usuń