Kiedy zobaczyłam zdjęcie tarty z jabłkowymi różami na blogu Yoli, zachwyciłam się ich wyglądem i byłam przekonana, że są bardzo trudne do zrobienia.
Szkoda
mi było czasu na zagniatanie kruchego ciasta i robienie kremu, bo już
chciałam robić róże :) Przygotowałam więc szybciutko ciasto biszkoptowe.
CIASTO BISZKOPTOWE
Z JABŁKOWYMI RÓŻAMI
Składniki (na płaską formę do tarty) 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej odrobinę proszku do pieczenia (na czubku noża) 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 4-5 jabłek cynamon Przygotowanie
Całe jajka ubić z cukrem aż masa zgęstniej i zbieleje, a cukier nie będzie chrzęścił. Dodać mąkę, szczyptę proszku do pieczenia i skórkę cytrynową. Cytrynę koniecznie trzeba wyszorować i sparzyć! Wymieszać delikatnie łyżką, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyspanej tartą bułką.
No i teraz najprzyjemniejsze - pora na róże :)
Wybrać jabłka dość twarde i soczyste,bo kruche jabłka nam się po prostu rozpadną podczas obierania. Przy pomocy obieraczki do warzyw obierać jabłko ze skórki, starając się uzyskać jak najdłuższe strużyny. Po obraniu ze skórki, strugać jabłka dalej, tyle ile się da - aż do ogryzka. Jeżeli strużyny się rozrywają, to nie szkodzi. Te krótsze można wykorzystać na środek róży.
Na desce zwijać strużyny jabłkowe w rulonik, stopniowo dokładając kolejne powiększać różę. Ostanie 1-2 okrążenia powinna stanowić skórka jabłkowa.
Gotową różę przenieść na szerokim nożu i ułożyć na biszkopcie. Zrobić tyle różyczek, żeby wystarczyło na pokrycie powierzchni biszkoptu. Ciasto delikatnie oprószyć cynamonem.
Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 30 minut.
W moim cieście są jeszcze rodzynki, ale nie były one konieczne.
Róże wyszły przepiękne, ale następnym razem zrobię mniejsze, wtedy ciasto można łatwiej podzielić. No i na pewno zrobię oryginalną tartę z kremem według przepisu Yoli.
Pozdrawiam serdecznie |
niedziela, 23 sierpnia 2015
Ciasto biszkoptowe z jabłkowymi różami
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
To ciasto cudnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńAż szkoda go skonsumować.
No trzeba przyznać, że szczególnie na żywo ciacho robi wrażenie. A różyczki naprawdę robi się w bardzo prosty sposób. Jest to jakiś pomysł na to, żeby zaskoczyć gości czymś oryginalnym :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda tak fantastycznie, że aż szkoda go kroić. W zasadzie można sycić się jego wyglądem :) Ale chyba bym mu się nie oparła :))
OdpowiedzUsuńPewnie nawet byś nie próbowała mu się opierać ;) Ciacho pachnie szarlotką i jest pyyyyszne :)
UsuńZrobię, zrobię i usiądę i będę się przyglądała ;)
OdpowiedzUsuńJola, zrobisz, usiądziesz i... będziesz jadła :)))))))))))))
Usuń