Nie
jest to przepis na typowy staropolski piernik dojrzewający, robiony z
mieszanki mąki pszennej i żytniej. Jest to raczej ciasto piernikowe -
miękkie, wilgotne, puszyste i mocno pachnące korzennymi przyprawami.
Zazwyczaj
sama robię przyprawę piernikową, nie żałuję cynamonu, anyżku,
goździków, imbiru i kardamonu, a przede wszystkim pieprzu, bo przecież
to od niego wzięła się nazwa piernika. Piernik musi być "pierny" czyli
pieprzny :)
Ciasto jest pyszne - miękkie, puszyste i bardzo aromatyczne. Zazwyczaj przekładam je domowymi powidłami śliwkowymi, których smak idealnie komponuje się z korzennymi przyprawami.
MOCNO KORZENNY PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI
Składniki:
400 g mąki pszennej,
200 g mąki żytniej (jak nie mam żytniej mąki to daję 600g pszennej),
300 g miodu (1 szklanka),
400 g mąki pszennej,
200 g mąki żytniej (jak nie mam żytniej mąki to daję 600g pszennej),
300 g miodu (1 szklanka),
1/2 szklanki mleka,
200 g masła,
200g cukru,
2 małe opakowania cukru wanilinowego,
6 jajek,
20 g przyprawy do piernika,
200 g masła,
200g cukru,
2 małe opakowania cukru wanilinowego,
6 jajek,
20 g przyprawy do piernika,
łyżka gorzkiego kakao (niekoniecznie - ja dodaję dla koloru),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
bakalie - według uznania (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki skórka pomarańczowa, figi, itp.)
Do przełożenia:
słoik powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
Do przełożenia:
słoik powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
Do dekoracji:
2 gorzkie czekolady,
100 g masła,
2 gorzkie czekolady,
100 g masła,
garść orzechów włoskich i skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Miód podgrzać w rondelku aż się rozpuści, dodać mleko. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości, dodawać stopniowo masło i na końcu przestudzony miód z mlekiem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, wymieszać. Dodać bakalie oprószone mąką. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając łyżką.
Napełnić ciastem prostokątną formę o wymiarach 20 x 38 cm, wysmarować ją wcześniej masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzić patyczkiem czy dopieczone.
Wystudzić, przekroić, posmarować powidłami, złożyć.
Wystudzić, przekroić, posmarować powidłami, złożyć.
Uwielbiam pierniki !!! Takiego przepisu nie znam ,chętnie go wypróbuję :-)))
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń