Strony

sobota, 2 grudnia 2017

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem


Kiedyś wydawało mi się, że ciasto drożdżowe jest trudne do zrobienia, wymaga długiego wyrabiania no i nie zawsze się udaje. Ale z czasem zaczęłam piec drożdżowe strucle makowe z przepisu mojej Mamy, placek drożdżowy według przepisu mojej Teściowej,  pachnące jagodzianki i nagle okazało się że nie taki diabeł straszny ;)

Tym razem upiekłam drożdżowe rogaliki z nadzieniem z robionego latem dżemu z czarnej porzeczki.



ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM

ROZCZYN
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru

Wkruszyć drożdże do ciepłego mleka, dodać mąkę i cukier. Dobrze wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

CIASTO DROŻDŻOWE
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 10 dag masła
- skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny
- szczypta soli



Masło roztopić. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli do białości, dodać skórkę z cytryny. Do przesianej mąki dodać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn, a na koniec przestudzone roztopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

Kiedy urośnie, dzielimy ciasto na 3- 4 części (im więcej części, tym mniejsze będą gotowe rogaliki), każdą wałkujemy na kształt koła i tniemy na 8 części aby powstały nam trójkąty. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy dowolne nadzienie. Zwijamy od najszerszej do najwęższej strony i kształtujemy rogalik. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem (ja wykorzystałam do tego celu białko pozostałe z ciasta). Pieczemy w temp. 180°C około 20 minut.


Swoje rogaliki przed włożeniem do pieca posypałam sezamem, można też użyć maku lub posypać kruszonką.  Zamiast tego, można upieczone rogaliki polukrować, polać roztopioną czekoladą lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.


Jest to przepis uniwersalny, bo za każdym razem można mieć inny smak rogalików - w zależności od użytego nadzienia i sposobu ich udekorowania :)

Do nadziewania rogalików można użyć:
- powideł lub dżemu,
- masy serowej,
- budyniu, 
- masy orzechowej,
- nutelli, 
- masy makowej :)




Pozdrawiam serdecznie

1 komentarz: