sobota, 13 stycznia 2018

Placki kalafiorowe z piekarnika



Uwielbiam placki ziemniaczane, ale ze względu na to, że smażone na patelni i skąpane w oleju są bardzo tłuste, rzadko je jadam.

Ostatnio koleżanka podpowiedziała mi, że można zrobić pyszne placki z ... kalafiora! I do tego zdrowe, nietłuste, bo upieczone w piekarniku.

Z podanej ilości składników wyszło mi 12 sporych placków - pysznych, chrupiących i - co zaskakujące - zupełnie niesmakujących kalafiorem ;) Dwa zjadłam od razu z blachy, parząc sobie przy okazji palce, ale warto było :)))


Przepis zapisuję od razu, żeby nie zapomnieć ilości składników.


PLACKI KALAFIOROWE Z PIEKARNIKA

Składniki:

- 2 szklanki startego surowego kalafiora
- 1 średnia starta cebula
- 1 starty lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- pół szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- pół szklanki pestek uprażonego i lekko zmielonego lub posiekanego słonecznika
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz czarny - do smaku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować (powinna być kleista), ostudzić. Do miski zetrzeć na tarce kalafior, cebulę i czosnek (na drobne wiórki). Posolić, żeby kalafior puścił sok. Dodać kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką masę kalafiorową i formować płaskie placki średniej wielkości. Włożyć do pieca rozgrzanego do temp. 180 stopni, piec ok. 20 minut na rumiano, odwrócić na drugą stronę przy pomocy łopatki, piec jeszcze 5 minut.



Placki świetnie smakują na gorąco, chociaż równie dobre są na zimno np. z sosem czosnkowym :) Smacznego!



Pozdrawiam

2 komentarze :

  1. Pysznie wyglądają !Porywam przepis do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki są naprawdę pyszne, mam nadzieję że i Tobie będą smakowały :)

      Usuń