Dostałam świetny przepis na domowy
ketchup! Najpierw dostałam słoiczek z ketchupem do spróbowania. Bardzo
mi smakował, był mocno pomidorowy z posmakiem papryki, niezbyt kwaśny i
pikantny - taki w sam raz :)
I wtedy dowiedziałam się, że ten pyszny sos powstał na bazie... cukinii!
Właśnie zapakowałam do słoiczków pierwszą porcję zrobionego własnoręcznie ketchupu, a że mam jeszcze swoją cukinię, to pewnie na jednej porcji się nie skończy ;) Tym bardziej, że ketchup robi się prosto i szybko, jeśli nie liczyć 8 godzin czekania, aż składniki się "przegryzą" i cukinia puści sok.
KETCHUP Z CUKINII
Składniki
- 1,5 kg cukinii obranej i startej na tarce o grubych oczkach
- 2 - 3 papryki czerwone drobno pokrojone
- ½ kg cebuli drobno pokrojonej
- mała garść soli
- ½ kg cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 3 słoiczki po ok. 180g koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka octu
Wykonanie
Cukinię,
paprykę i cebulę posolić małą garścią soli, wymieszać, odstawić na 8
godzin żeby cukinia puściła sok. Dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i
od tego momentu gotować 20 minut. Dodać ostrą i słodką paprykę, pieprz,
koncentrat pomidorowy i ocet. Gdy ponownie zacznie wrzeć, gotować
jeszcze 10 minut, zblendować.
Gorący ketchup nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystudzenia.
Z tej proporcji wyszło mi 18 małych słoiczków, takich wielkości połowy słoika dżemowego.
Taki domowy ketchup idealnie nadaje się też jako sos do pizzy i do zapiekanek. Wiem, bo już spróbowałam :)
Bardzo Wam ten przepis polecam!
Pozdrawiam serdecznie
Znam, robię, bo uwielbiamy i polecam:) W moim przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka kurkumy, która oprócz smaku nadaje ketchupowi takiego błysku:)
OdpowiedzUsuńOooo, a to ciekawe! Muszę koniecznie wypróbować z ketchup z dodatkiem kurkumy. Mam nadzieję, że nie zmieni koloru, bo jestem zachwycona krwistoczerwonym kolorem tego ketchupu ;)
Usuń