To najlepsze kruche ciasto z owocami, jakie jadłam :) Ciasto rozpływa
się w ustach a słodycz puszystej pianki równoważą kwaskowe, aromatyczne
maliny.
Przepis pochodzi ze strony www.przepisownia.pl i jest przystosowany do urządzenia Thermomix. Ja jednak zrobiłam je przy użyciu klasycznego robota z łopatkami, modyfikując nieco oryginalny przepis.
Przepis pochodzi ze strony www.przepisownia.pl i jest przystosowany do urządzenia Thermomix. Ja jednak zrobiłam je przy użyciu klasycznego robota z łopatkami, modyfikując nieco oryginalny przepis.
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI
I PUSZYSTĄ PIANKĄ
Składniki na kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 50 gram cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto pomagając sobie szerokim nożem. Nie wyrabiać ciasta, tylko zlepić palcami, żeby nie ogrzewało się od rąk. Podzielić ciasto w proporcji 2:1.
Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno prostokątnej blachy o wymiarach 30x40cm. Ja wyłożyłam blachę papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Podpiec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjąć, ostudzić.
Przygotować piankę: do suchej i czystej miski wlać białka, można dodać szczyptę soli i ubić pianę na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie, a gdy się rozpuszczą wlać powoli olej i mieszać jeszcze przez chwilę.
Masę piankową wyłożyć na podpieczone ciasto, na piance ułożyć świeże lub mrożone maliny (mrożonych nie rozmrażać!). Wyjąć z zamrażalnika pozostałą część kruchego ciasta i zetrzeć na tarce przykrywając maliny.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec z termoobiegiem 40 minut. Gdy brak termoobiegu, zwiększyć temperaturę pieczenia do 190 stopni.
Pozdrawiam
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz