Zrobiłam dziś ciastka do kawy, które nie zostały upieczone w piekarniku, a "uparowane", czyli ugotowane na parze ;)
Dostałam przepis od koleżanki i postanowiłam spróbować. Uwielbiam czekoladę i sernik, więc połączenie tych dwóch smaków jest dla mnie idealne! Ciastka wyszły pyszne, mięciutkie, aromatyczne, ale miały jedną wadę - było ich po prostu za mało ;)))
Następnym razem chętnie zrobiłabym sernikowe brownie z podwójnej proporcji, jednak na razie nie mam pomysłu, jak "skonstruować" większe naczynie do gotowania na parze...
SERNIKOWE BROWNIE NA PARZE
(przepis na 4 małe porcje)
SKŁADNIKI
Ciasto czekoladowe:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- 2 jajka
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 25 g mąki
- 100 g białego sera (twarogu)
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka masła do natłuszczenia foremek
Jak zrobić sernikowe brownie?
Przygotować małe filiżanki ceramiczne lub szklane słoiczki (czasami w takich fajnych malutkich słoiczkach są sprzedawane jogurty). Wysmarować wnętrze filiżanek masłem.
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i mieszać jeszcze przez chwilę aż się roztopi. Dodać dwa całe jajka, cukier, szczyptę soli i zmiksować wszystko na puszystą masę. Dodać mąkę, ciasto czekoladowe delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do 4 przygotowanych wcześniej filiżanek.
Każdą filiżankę przykryć kawałkiem folii aluminiowej i zabezpieczyć gumką recepturką. Ciastka są "pieczone" na parze a nie w piekarniku. Ja mam specjalny zestaw dwóch garnków do gotowania na parze. Na dole jest klasyczny garnek, do którego nalewa się wodę, na nim ustawia się drugi garnek z perforowanym dnem, przez które przenika para wodna, całość zamyka szklana pokrywka, przez którą widać, co się dzieje w środku ;)
Można też wykorzystać garnek, na którym umieszczone zostanie pasujące średnicą sito. Do garnka nalać wodę, na sicie ustawić zabezpieczone folią filiżanki z ciastem i całość zamknąć pokrywką. Gotować aż woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz/moc tak, by woda tylko lekko się gotowała i od tego momentu parować ciastka ok. 50 minut.
Po tym czasie wyjąć ostrożnie filiżanki, zdjąć folię, wyjąć ciastka odwracając filiżankę do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Pozdrawiam serdecznie
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz