Temperatura w nocy spadła już do 4 stopni Celsjusza, ogórki gruntowe praktycznie przestały rosnąć. Uznałam, że najwyższa pora je zlikwidować. Z usuniętych krzaczków zebrałam jeszcze malutkie ogóreczki, które nie zdążyły urosnąć. Większość była wielkości małego palca u dłoni. Postanowiłam je zakonserwować w malutkich słoiczkach, takich "jednoporcjowych" 😉
Przepis na ogóreczki konserwowe
Składniki:
- 1 kg małych ogórków
- obrane, pokrojone ząbki czosnku
- liście laurowe
- gorczyca
- korzeń chrzanu
- czarny pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
Na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli
Wykonanie:
- Składniki zalewy zagotować i przestudzić.
- Ogóreczki ułożyć ciasno w słoikach, do każdego słoika włożyć przyprawy, których ilość zależy od wielkości słoika. Moje słoiczki były naprawdę malutkie, co widać na pierwszym zdjęciu, dlatego do każdego dałam ok. 1/3 liścia laurowego, 1 ziele angielskie, 2 ziarenka pieprzu, 1/3 łyżeczki gorczycy, 1/3 ząbka czosnku i 1/3 cm chrzanu. Gdybym robiła ogóreczki konserwowe w słoikach tzw. dżemowych o pojemności 300 ml, ilość przypraw pomnożyłabym przez 3.
- Wlać do słoików jeszcze ciepłą zalewę tak, żeby przykryła ogórki.
- Pasteryzować w piekarniku przez 10 minut w temp. 110 stopni.
Ogóreczki będą gotowe do jedzenia po ok. 10 dniach, ale mam zamiar schować je głęboko do spiżarki i wyjąć dopiero zimą 😊
Pozdrawiam serdecznie
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz